Jump to menu Jump to content
ArchivArrowArrow downCloseFacebookFullscreenInstagramMagnifierMinusNextNumberOverviewPinterestPrevQuote 1Quote 2Social MediaShareTwitterUpdatesWienerberger LogoYouTubeYoutubeLinked In
01| 2018
CF119358

Middelburg – Centrum

Centrum / binnenstad

Herkenbaar straatbeeld door eigen bestratingsmix

Soms zit de kracht van een goede bestrating juist in de perfecte mix van meerdere kleuren straatstenen. Een mix kan het straatbeeld net dat beetje extra kleur of diepte geven.

Het centrum van Middelburg ging tussen 1998 en 2002 op de schop. Voor het straatwerk werd een eigen mix samengesteld. Niet zo vreemd, genuanceerde sorteringen waren toen nog geen gemeengoed. “De voor Middelburg gebruikte mix kwam destijds tot stand in samenspraak met architect en stedenbouwkundige (SVP Architectuur en Stedenbouw, red.) zo weet Joost Gabriëlse, gemeentelijk vakspecialist Civiele Techniek, zich nog te herinneren.

CF119401

Dieptewerking

Het was (en is) vooral een esthetische keuze. De melange van de zwart- en de twee roodtinten in een halfsteensverband, zorgt voor een straatbeeld dat perspectief lijkt te hebben. Met name de donkere bakstenen zorgen voor extra dieptewerking. “Destijds werden de mixen nog door de aannemer ter plekke gemixt. In de praktijk werkte dit niet helemaal geweldig. Je ziet het hier en daar nog: straatwerk waar bijvoorbeeld de zwarte stenen wat oververtegenwoordigd zijn. Maar dat heeft ook zijn charme.”

De straatbakstenen worden voortaan al gemixt geleverd, dat hoeft niet meer op het werk te gebeuren

Joost Gabriëlse, gemeentelijk vakspecialist Civiele Techniek

Nog steeds actueel

De Middelburgmix wordt 20 jaar nadien nog steeds gebruikt. “Het zorgt voor eenheid in het centrum”, aldus Gabriëlse. Ook bij de herinrichting van het gebied rondom de Kaaien vormde de mix de basis voor het straatwerk. Overigens met een klein verschil: “De zwarte Nostalgie is intussen vervangen door de nog donkerder Nero. De Nero vergroot juist het beoogde effect. En de straatbakstenen worden voortaan al gemixt geleverd door Wienerberger, dat hoeft niet meer op het werk te gebeuren.”

PROJECTINFO
 • Opdrachtgever
  Gemeente Middelburg
 • Ontwerp/architect
  Gemeente Middelburg
 • Aannemer
  Aannemersbedrijf J.M.B., Oudenbosch
  JD Infra, Meliskerke
 • Straatbakstenen

  Wienerberger - Middelburgmix WF

 • Jaar van realisatie
  2016

In dit project is een unieke mix gebruikt. Met de mixgenerator ben je vrij om 2 tot 5 sorteringen te mixen tot je eigen unieke mix.

Mixgenerator bestrating openbare ruimte

Echte impressies, maximale ontwerpvrijheid.