Jump to menu Jump to content
ArchivArrowArrow downCloseFacebookFullscreenInstagramMagnifierMinusNextNumberOverviewPinterestPrevQuote 1Quote 2Social MediaShareTwitterUpdatesWienerberger LogoYouTubeYoutubeLinked In
01| 2017
Heesch2

Heesch – Centrumplan

Centrum / binnenstad

Bernheze is de fusiegemeente na het samengaan in 1995 van Heesch, Nistelrode en Heeswijk-Dinther. De gemeente telt net geen 30.000 inwoners. Heesch is met 12.000 zielen de grootste kern en verrijkt met „een gezelliger centrum waar consumenten vaker komen en langer verblijven.“

Voor de centrumherziening bundelden gemeente, ondernemers, vastgoedeigenaren en bewoners hun krachten. Centrum Management Heesch: “We moeten een stap maken om te overleven tussen Oss, Uden, Den Bosch en Nijmegen. Het centrum moet groeien, meer diversiteit bieden en aantrekkelijker worden.”

Synergie

De voorgestane ruimtelijke ontwikkelingen worden in 2012 vervat in een startnotitie, mede gebaseerd op de visie van TU/e-studente Anne Bakker-Van Boxtel en de begeleiding van ELINGS Landschap. “Voor een goed functionerend centrum zijn een compleet aanbod, een compacte opzet en een comfortabele inrichting van belang. Door sterke concentratie kunnen winkels van elkaar profiteren. Goede zichtrelaties, korte loopafstanden en een aantrekkelijk aaneengesloten winkelfront zijn elementen die zorgen voor synergie.”

Heldere ambities

Compleet, compact en comfortabel – het zijn heldere ambities. Compleet is ingevuld met een ‘stadse’, multifunctionele dorpskern met sterke winkels en formules waarvoor mensen terugkomen. “Deze winkels zorgen voor een hoge lokale binding en toevloeiing uit de omgeving.” Het compacte zit hem in de beperking tot een nieuw dorpsplein en enkele aanpalende straatjes. Voor het comfort werd nauw opgetrokken met de ondernemers. Ze dachten mee over de wijze van uitvoering en de nieuwe inrichting. Denk aan de steensoorten, verlichting en straatmeubilair. Verkeer en parkeren zijn minder dominant aanwezig, maar dat is ook een vorm van comfort.

Franse boerderijtegel

Landschapsontwerper Marcel van Dooren (ELINGS) was verantwoordelijk voor onder meer de materialisatie, het groen en de verlichting. “We wilden het dorpse behouden. Met minder verkeer kregen we de ruimte voor verblijven. Een nieuw plein is aangelegd, met de zon op het zuiden en ruimte voor terrassen. Waar nu nog een discounter zit, zal vroeg of laat en restaurant met terras komen. Althans, de voorwaarden zijn al ingevuld en het zou op die plek een meerwaarde zijn. De bestrating was een voltreffer van Ruud Knipping (verkoopadviseur Wienerberger, red.). Hij liet iets nieuws zien, een tegel van 20 bij 20. Precies wat we zochten, een moderne variant van de Franse boerderijtegel. Iets eigens, lekker stabiel en passend bij de lokale historie en agrarische cultuur.”

PROJECTINFO
  • Opdrachtgever
    Gemeente Bernheze
  • Ontwerp/architect
    ELINGS, Heeswijk-Dinther
  • Aannemer
    Gebr. van Venrooij, Weurt
  • Straatbakstenen

    Wienerberger – Orion strengpers TF

  • Jaar van realisatie
    2014 - 2015