Jump to menu Jump to content
ArchivArrowArrow downCloseFacebookFullscreenInstagramMagnifierMinusNextNumberOverviewPinterestPrevQuote 1Quote 2Social MediaShareTwitterUpdatesWienerberger LogoYouTubeYoutubeLinked In
01 | 2019

Gouda – Achter de kerk

Centrum / binnenstad

Dat Gouda veel meer is dan Goudse kaas mag genoeglijk bekend zijn. Een van de hoogtepunten van Gouda is namelijk het historische centrum – deels beschermd stadsgezicht. De Grote of Sint-Janskerk speelt hier een prominente rol. Het is de langste kerk van Nederland, maar liefst 123 meter, en is vooral bekend van de gebrandschilderde ramen (de Goudse Glazen). In 2015 werd nog een grootse restauratie van de kerk afgerond. De omgeving van de kerk werd onlangs voltooid.

Het gebied rond de Sint-Janskerk is één van de toeristische trekpleisters van Gouda. Een aantrekkelijk en beeldbepalend gebied. De straat heet zeer toepasselijk Achter de Kerk en loopt langs een smalle gracht. Deze gracht loopt onder de bebouwing door en komt uiteindelijk uit bij De Gouwe en de Haven.

Na de grote renovatie van de Sint-Janskerk die meer dan tien jaar in beslag nam (zie kader), was de buitenruimte aan de beurt voor een passende opknapbeurt. Daarbij werd de volledige bestrating vervangen – met behoud van een groot aantal monumentale bomen. Ook werd het nodige kabel- en leidingwerk vervangen. De Nutsbedrijven stuitten daarbij op de nodige complicaties. De straten rond de kerk bleken verzakt en moesten allemaal worden opgehoogd. Het gebied was ooit een begraafplaats, dus al het grondwerk leverde gouden tijden op voor archeologen.

Voor de nieuwe bestrating werd gekozen voor Brons wasserstrich en Bruno wasserstrich, beiden in Waalformaat. De wat ruwere structuur van deze stenen, past mooi bij het eeuwenoude karakter van het Goudse centrum. Zo sluiten de gekozen sorteringen prachtig aan op de oude kademuren die tijdens het project ook werden hersteld.

De wat ruwere structuur van deze stenen, past mooi bij het eeuwenoude karakter van het Goudse centrum.

Projectinfo
 • Opdrachtgever
  Gemeente Gouda
 • Ontwerp/architect
  -
 • Aannemer
  Van Drie Gouda BV, Gouda
 • Straatbakstenen

  Wienerberger - Brons wasserstrich WF en Bruno wasserstrich WF

 • Jaar van realisatie
  2018

Brons wasserstrich WF

Bruno wasserstrich WF