Jump to menu Jump to content
ArchivArrowArrow downCloseFacebookFullscreenInstagramMagnifierMinusNextNumberOverviewPinterestPrevQuote 1Quote 2Social MediaShareTwitterUpdatesWienerberger LogoYouTubeYoutubeLinked In
02| 2016

Emmen – Centrumvernieuwing

Centrum / binnenstad

Emmen stak de nek uit met de investeringen in het oude Marktplein en het nieuwe Raadhuisplein. Een onderzoeksbureau maakte een maatschappelijke kosten/baten-analyse van de gedane centrumvernieuwing. Het bureau kwam uit op 820 manjaren arbeid en een toename van de bestedingen met circa 92 miljoen per jaar.

Gerolf Menzo, ontwerper openbare ruimte bij de gemeente Emmen, over de immateriële waarde: “Er was scepsis, maar de reacties zijn on-Emmens. We zijn hier bescheiden. Vanaf de eerste dag zie je trotse mensen. Ik werk vijftien jaar in Emmen. Dit breed gedragen gevoel van trots heb ik niet eerder ervaren.”

Metamorfose
Centrumvernieuwing Emmen is dan ook een regelrecht wow-project. Met een metamorfose voor het Raadhuisplein, een vernieuwing van het Marktplein, het verplaatsen van de Emmer dierentuin, het onder de grond stoppen van de noord/zuid-as (Hondsrugtunnel) en waanzinnig mooi licht. Menzo: “Twee open ruimtes in elkaars verlengde. Ze vullen elkaar aan. Een uitbundig Raadhuisplein gaat moeiteloos over in een ingetogen Marktplein.”

Complete herinrichting
Edoch, dit magazine gaat primair over keramiek en daarmee werd het historische Marktplein bekleed. Met de nieuwe riolering werd ook de bestrating vernieuwd. En met ‘plots’ vrijgekomen gelden van de provincie werd het een complete herinrichting – onder grote tijdsdruk, inclusief archeologisch onderzoek, flora- en faunawetgeving over vleermuizen en het willen aanlichten van de monumenten en de noodzaak tot blijvende bereikbaarheid.

Zichtbare herinnering aan middeleeuws grafveld.

Het Marktplein is het oude centrum van Emmen.

Menzo: “Groen, open, met eeuwenoude eiken. De bomen, een groen baldakijn, wilden we tegen elke prijs behouden. Binnen de mogelijkheden is het Marktplein groener gemaakt, met meer gras en vakken met vaste planten. Wat ook behouden moest worden: het cultuurhistorisch erfgoed, de verstilde sfeer en – tegelijkertijd – de locatie bij uitstek voor de gezellige drukke weekmarkt.”

Onder het plaveisel rondom de Grote Kerk liggen de restanten van een oude begraafplaats.

“Bij de werkzaamheden werd een middeleeuws grafveld opgegraven. De contouren van het grafveld zijn ingetogen gemarkeerd, met straatbakstenen met een gefreesd kruisje.”

Inspiratie voor de nieuwe bestrating?

“De pleinbebouwing vertelt de historie: van monumentale villa’s tot moderne horecapanden en winkels met appartementen. Blikvanger is de Grote Kerk. Zo’n kerk vraagt om een straatsteen die meegaat in de rustieke uitstraling. Er lag grijs beton, oud en versleten. Terwijl gebakken bestrating door verwering alleen maar mooier wordt. Die keuze was snel gemaakt.”

En voor welke rustieke baksteen is dan gekozen?

“Ha, we wilden een warme stadsvloer. Daarna een wasserstrich, omdat die net meer karakter heeft. En we wilden iets anders dan de rodere stenen die je elders zo vaak ziet. De vloer is even bruiner met een kleine nuance.”

PROJECTINFO
 • Opdrachtgever
  Gemeente Emmen
 • Ontwerp/architect
  Gemeente Emmen
 • Aannemer
  Hemmen, Emmen
  Lareco, Hardenberg
 • Straatbakstenen

  Wienerberger - Mix DF:
  Incana wasserstrich en Mastiek wasserstrich
  Messing/goudkleurig geglazuurde straatbakstenen

 • Jaar van realisatie
  2015

Messing strooistenen

Speciaal voor dit project heeft Wienerberger geglazuurde straatstenen geproduceerd. De ‘steensnippers‘ wijzen de onbekende bezoekers de weg van het oude stadskern naar het nieuwe centrum in het zuiden. De vraag kwam van de lokale winkeliers, die de gemeenten verzochten de ‘oversteek’ te verduidelijken. De warme messing kleur is uitgestrooid over de route.