Jump to menu Jump to content
ArchivArrowArrow downCloseFacebookFullscreenInstagramMagnifierMinusNextNumberOverviewPinterestPrevQuote 1Quote 2Social MediaShareTwitterUpdatesWienerberger LogoYouTubeYoutubeLinked In
01| 2018

Burgum – Lageweg

Straat / parkeren

Betere verbinding door 'kansen in kernen'

Noordoost Friesland kent een wirwar aan wegen. De kans op een ongeval was er twee keer zo groot als in de rest van de provincie. De Centrale As is de nieuw aangelegde grote weg om het gebied in en uit te rijden. De vele (kleine) kernen in de gemeenten Tietjerksteradeel en Dantumadeel worden ontlast. Met de provincie werd het project ‘Kansen in Kernen’ (KIK) gestart.

Verkeer afwaarderen
Burgum (Bergum) is het centrumdorp van de gemeente Tietjerksteradeel. En met ruim 10.000 inwoners is Burgum net te groot om het dorp qua verkeer te ontzien: de afwaardering beoogt een verkeersreductie van 50%. In overleg met de klankbordgroep komen er aparte rijbanen voor auto’s, fietsers en voetgangers.

een rustige en kwalitatieve uitstraling, een mooie mix tussen oudbouw, passende nieuwbouw en echte dorpswinkels.

Nahib Ratsin, uitvoerder

Extra kansen
De kruispunten bij de verkeerslichten maken plaats voor rotondes. In het hart van het dorp komt een plein met nieuwe bebouwing. Het voormalige ABN-AMRO-pand wordt gesloopt. Als extra kansen zijn enkele woningbouw- locaties opgenomen.

PROJECTINFO
 • Opdrachtgever
  Gemeente Tietjerksteradeel
 • Ontwerp/architect
  -
 • Aannemer
  Diverse aannemers
 • Straatbakstenen

  Wienerberger – Brons wasserstrich DF
  Wienerberger – Bruno wasserstrich DF

 • Jaar van realisatie
  2017

Bekijk de foto-gallery van de herinrichting van de Bergummer Lageweg. Oftewel de praktijk van Kansen in Kernen. Een heerlijk, jaloersmakend straatje. Rustiger, kwalitatiever, een mooie mix tussen oudbouw, passende nieuwbouw en echte dorpswinkels.

Brons wasserstrich DF

Bruno wasserstrich DF