Jump to menu Jump to content
ArchivArrowArrow downCloseFacebookFullscreenInstagramMagnifierMinusNextNumberOverviewPinterestPrevQuote 1Quote 2Social MediaShareTwitterUpdatesWienerberger LogoYouTubeYoutubeLinked In
02| 2016

Amsterdam – Artisplein

Door de sloop van het Geologisch Museum en de Flamingoserre ontstond een open verbinding tussen de stad en ARTIS. Iedereen kan nu ontspannen op het prijswinnende Artisplein. Met gratis zicht op de flamingo’s en lepelaars.

Het nieuwe plein is vrij toegankelijk en ligt midden in het stadscentrum.

Jury Amsterdamse Architectuur Prijs 2015

“Deze oase van rust, midden in het centrum, is teruggegeven aan de Amsterdammers en kent een goede balans tussen architectuur, natuur en recreatie. De historische elementen zijn er in acht genomen en de verfijnde inrichting van het plein maakt het tot een prachtig filter tussen stad en park.” Aldus de jury over het Artisplein, winnaar van de publieksprijs Amsterdamse Architectuur Prijs in 2015.

Een jaar eerder won ARTIS ook de Best Client Award. De prijs beloont goed opdrachtgeverschap in relatie tot design. Criteria zijn professionaliteit, strategie, duurzaamheid en innovatie. De jury: “ARTIS is op alle vlakken van design – van huisstijl en bewegwijzering tot merchandise en nieuwe paviljoens – op zoek naar de hoogst haalbare kwaliteit. We prijzen de keuze om te werken met een groep externe (ontwerp) adviseurs die de organisatie structureel bijstaat. De resultaten zijn indrukwekkend. Aan het hoofd van de organisatie staat een bevlogen directie met een duidelijke visie. Ontwerpers omschrijven de aanpak als grondig en professioneel.”

a

Wienerberger draagt haar steentje bij door adoptie van de Alpensteenbok in ARTIS. Met deze steun verbindt Wienerberger zich aan ARTIS en steunt zo het voortbestaan van dit prachtige instituut.

Eigen Artisklinker
Diederik van den Bouwhuijsen stond ARTIS bij als projectleider voor het Artisplein. Taken waren de inkoop, procesbegeleiding, het bewaken van budget en de kwaliteit. “Het is inderdaad een mooie werkgever met unieke projecten. Een park met 178 jaar historie dat in alles kwaliteit of grandeur wil uitstralen. Dan kom je vanzelf bij keramiek uit. De directie weet wat men wil. Zelfs voor de bestrating is een boekwerk met richtlijnen gemaakt. De, zeg maar eigen ARTIS-klinker, Euroton Brons, ligt vast. Een mooie gelige baksteen die in keperverband moet worden gelegd. Overal – maar niet op het Artisplein, vanwege het tapijt.”

Ontwerp met lef
Op het Artisplein kwam een 62 meter lange en 2 meter brede natuurstenen watertafel waarin vier spiegelende watervlakken worden afgewisseld met fonteinen, bedriegers, nevel, watervallen en cascades. Leuk voor de kleintjes. Maar laten we wel wezen, de oudere kinderen onder ons worden ook blij van de keramische bestrating, in de vorm van een oosters tapijt met nonchalant gedrapeerd tuinmeubilair. Een vrij ontwerp dat ook van lef getuigt. Van Gessel: “Het heeft zich goed gehouden.” Onzekerheden bij de totstandkoming? “Natuurlijk, maar dat kun je samen verwerken, bespreken en uitleggen.”

PROJECTINFO
 • Opdrachtgever
  Nature Artis Magistra, Amsterdam
 • Ontwerp/architect
  Landschapsarchitect Michael van Gessel, Amsterdam
 • Aannemer
  Schadenberg Infra BV, Hem
 • Straatbakstenen

  Wienerberger -
  Euroton Brons vormbak DF en
  Nero wasserstrich vormbak DF

 • Jaar van realisatie
  2014